Тенис лакът


Какво представлява?

img_0312

Латералният епикондилит или т. нар тенис лакът се среща най-често при хора занимаващи се с тенис и/ или други спортове с ракета. Тази травма се характеризира с болка локализирана във външната част на лакътя (латералният   епикондил). Болката е съпроводена с възпаление на сухожилията на мускулите повдигащи китката нагоре и завъртащи ръката  с дланта нагоре ( mm. extensor carpi radial longus et brevis , m. extensor carpi ulnari и  m. pronator teres ).

 

Какво е усещането?

index

В началото се усеща лека болка и дискомфорт при натиск в областта на външната част на лакътя. След известно време болката се провокира все по-лесно при движение или съкращаване (стягане) на мускулите в точно определено движение или положение на  ръката. Ако не се предприемат мерки при това положение болката и възпалението се засилват и обхващат цялата зона около лакътя, а движенията стават много болезнени до степен на невъзможност да се извършват. Ако не се вземат навременни мерки възпалението става хронично, а болката тъпа и постоянна.

 

Как се е случило?

images

Вследствие на интензивно натоварване, многократно повтарящи се движения (мятане, хвърляне и др.), недоброто  загряване преди тренировка, недобрата техника, както и липса на разтягане (стречинг) на мускулите след натоварване,  водят до трайно повишаване на мускулният тонус и образуването на микротравматизъм  в сухожилията на мускулите. Трайното  повишаване на мускулният тонус  води до  увеличаване на напрежението в сухожилията и в залавните им места. С течение на времето възпалението се увеличава и се съпътства с болка. Ако не се вземат навременни мерки  тя се разпростира по цялата зона около лакътя и по пред мишницата. Трудни стават движенията като завиване на болт, държане на буркан, изстискване на дрехи, работа с мишка и най- вече бекхенд при тениса.

Как да се справим с този проблем?

oie_17103535OTSYrFcF

В началото е добре да се избягват движенията провокиращи дискомфорт  и спиране на тренировките до 1-2 седмици. Ако е на лице възпаление и болка освен прекратяване на тренировките е необходимо да се консултирате с лекар. Той ще прецени какво е подходящо за вас. Успоредно с медикаментозното лечение (ако се наложи), се прилага кинезитерапия , физиотерапия ( лазер и ултразвук с различни противовъзпалителни гелове ) и кинезиотейпинг.

 

 

 

 

Кой страда от това?

Този вид  травма се наблюдава много често при начинаещи спортисти и хора които се занимават любителски с този вид спорт (тенис). Едни от основните грешки които правят  активните хора е че не загряват преди тренировка, не разтягат мускулите си след натоварване, използват по-големи тежести от необходимото, не работят върху техниката си. Много от хората не само спортистите страдат от това възпалително заболяване. Хора които дълго време работят с мишка, развиват болтове, носят тежки табли и т.н. са жертва на този вид възпалително заболяване.

 

Кой може да ви помогне за този проблем?

SportMedCentre_logo_en

При нас в СпортМед Център може да се възползвате от всички методи за максимално бързо и пълноценно възстановяване след интензивни тренировки, както и за преодоляване на вече възникнали оплаквания, дължащи се на възпаление и претоварване. Просто запишете Вашият час за преглед, консултация или терапия!

 

 

 

 

 

 

 

 

Кинезитерапевт: Станислава Минчева

СпортМед