Начални и периодични медицински прегледи


Медицински център СПОРТМЕД извършва задължителните медицински прегледи на професионални спортисти, както и на любители участващи в различни турнири и състезания съгласно НАРЕДБА № 8 ОТ 18 МАРТ 2005 г. за провеждане на задължителни начални, периодчини и предсъстезателни медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт.

Началните прегледи се извършват за установяване на здравословното състояние на спортиста и изключване на заболявания, които са противопоказни за спортна дейност или практикуването  на даден вид спорт. Периодичните прегледи имат за цел да определят функционалното състояние на спортиста по време на тренировъчният му процес и да отчете ефекта от него, както физиологически така и функционално.

Началните и периодичните медицински прегледи се извършват от лекар с призната специалност по вътрешни болести и/или спортна медицина.

На периодични медицински прегледи  веднъж годишно се подлагат не само лица занимаващи се с физическо възпитание и спорт, но и спортни съдии по баскетбол, бокс, всички бойни спортове, ръгби, футбол, хандбал, хокей на лед и хокей на трева,  както и членове на Планинската контролно-спасителна служба, които дават наряд.

Лицата и спортистите  занимаващи се с биатлон, всички видове бойни спортове, бокс, вдигане на тежести, гребане, кану-каяк, колоездене, кънки, маратон, мотоциклетизъм, ръгби, ски, ски бягане, спортно ходене, триатлон и хокей на лед. При тях периодичните медицински прегледи са два пъти годишно.

Началните и периодични прегледи включват следните елементи:

 1. Клиничен преглед от интернист
 2. Клиничен преглед от ортопед-травматолог
 3. ПКК, УРИНА, АЛАТ, АСАТ
 4. ЕКГ в покой
 5. Функционална диагностика:
 • функционален двигателен анализ – тест, който показва ограниченията или асиметрията при изпълнението на 7 основни двигателни модела, които са ключови за качеството на движение при хора, които понастоящем нямат болка или установени мускулоскелетни травми.
 • велоергометричен тест за физическа работоспособност – извършване на последователен ЕКГ запис на сърдечната дейност на пациента, проследява се сърдечната честота и кръвното налягане по време на физическото натоварване.
 • InBody – тест, който предоставя подробен изглед на съставния баланс на тялото (вода, протеини, минерали, телесни мазнини)
 • баланс тест – Динамичен тест, който изисква сила, гъвкавост и проприорецепция. Използва се за оценка на физическата подготвеност, но също така и за откриване на дефицит в постуралния контрол вследствие на мускулно-скелетни травми.

Спортистите, които се подлагат на начални и периодични медицински прегледи се делят на 4 гр.:

 • Състезатели от професионалния спорт
 • Юноши (14 – 18 години)
 • Юноши (10 -14 години)
 • Деца (до 10 години)