Екип


BMenteshev

Д-р Бенжамен Ментешев

Лектор

Д-р Бенжамен Ментешев завършва медицина в Медицински Университет – София през 1996г. От 1990г. е планински спасител, а от 1996г. лекар планински спасител. През 1998 и 1999г. е лекар на 7-ма и 8-ма Национални Антарктически експедиции. Консултант е в МЦ „Първа детска консултативна клиника” – София и лекар в медицински център „Спортмед”. Завършва курс по програма ПУЛСС (Практически увод в лечението на спешните състояния) в СБАЛСМ „Н. Пирогов”. Един от основателите на Българското дружество по планинска медицина. Лекар на Аварийно-спасителния отряд по пещерно спасяване. Инструктор по ски-алпинизъм.

            Лектор по долекарска помощ (First responder medical training and BLS) с над 20 годишен опит. Провеждал е квалификационни курсове – СДО – Електробезопасност – МГУ „Св.Иван Рилски”, обучение на инструктори Outward bound Bulgaria, обучение на инструктори Educo Adventure school Bulgaria, обучение на инструктори в Училище за приключения „Реверсо”, Българска Асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС, BEFSA), SAP Labs Bulgaria, Bright consulting, Пещерен клуб „София”, Алпийски клуб “Млад дихател”, Клуб на Пътешественика, Частно училище ”Дрита”, екип на „Номадия”, Пещерно спасяване към Българска федерация по спелеология. Одисея ИН планински водачи, Кнауф – България. Дългогодишен преподавател по медицинска подготовка на Планинската спасителна служба.

 

AShipkov

Анастас Шипков

Асистент

Анастас Шипков завършва образванието си в 164 ГПИЕ “Мигел де Сервантес” в София. От малък се занимава с екстремни спортове като алпинизъм, скално катерене, извънпистови ски и планинско колоездене, любител-фотограф. Част от фотографския клуб на гимназията в която учи, печелил редица фотографски и видео конкурси, както на национално, така и на международно ниво. Със солиден за възрастта си опит в алпинизма, изкачвал както много от българските планини, така и някои от най-високите върхове в Алпите: Монт Блан, Монте Роза, Дуфуршпитце и др. Завършил е курсове по зимен алпинизъм, курсове за лавинна безопасност и екстремни ски. През 2012г. завършва курсове за Basic Life Support и второ ниво курсове за оказване на долекарска помощ при инциденти, свързани с практикуване на планински спортове. От 2013г. е асистент в провеждането на курсове за долекарска помощ, като е многократно е участвал в обучението на алпинисти, есктремни скиори и велосипедисти за оказване на първа помощ при инциденти.