Проф. Кирил Аладжов – специалист по физическа и лечебна подготовка


От средата на месец Юли 2017 г. при нас всеки петък следобед извършва прегледи и изготвя програми в областта на физическата и лечебна подготовка Проф. Кирил Аладжов по надолу можете да прочетете кратка негова автобиография.

Кирил Аладжов

Професор Кирил Аладжов е завършил ВИФ (сега Национална спортна академия „Васил Левски“), Преподавал е в Спортна Академия последователно като асистент, старши и главен асистент. Майстор на спорта е по лека атлетика, национален състезател, няколкократен шампион на България в дисциплината троен скок за мъже.
През 1983 год. защитава кандидатска дисертация в областта на развитието на физическите качества, а през 2007 год. докторска дисертация, като му е присъдено научното звание „Доктор на педагогическите науки”. През 2009 год. е избран за „Професор” с указ на Висшата Атестационна Комисия, към Министерския съвет на Република България.
През 2004 год. с конкурс постъпва на работа, като преподавател към „Факултет за обществено здраве и спорт” при Югозападен университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, където последователно, в продължение на 10 години става „Доцент”, „Доктор на педагогическите науки” и „Професор”.
В периода 2004 – 2008 г. проф. дпн Кирил Аладжов е ръководител на катедра „Кинезитерапия“, към Югозападен Университет „Неофит Рилски”, Факултет за обществено здраве и спорт, гр. Благоевград. Изнася лекции и упражнения (за бакалаври и магистри) по следните дисциплини: кинезитерапия, физическа подготовка, стречинг, лечебно-възстановителна тренировка, спорт за всички, фитнес и боди билдинг, лека атлетика, адаптирана физическа активност, трудотерапия и др.
Като специалист по физическа и лечебно-възстановителна подготовка е участвал в подготовката на спортисти, от различни спортове, на две Олимпиади, три Световни и три Европейски първенства.
Професор д.п.н. Кирил Аладжов е участвал като лектор в областта на спортната методика в редица университети и спортни федерации у нас (Български футболен съюз, Българска федерация по волейбол, Българска федерация по баскетбол). По покана участва в семинари и изнася лекции в различни университети в Русия, Гърция и Тунис. Работил е в чужбина, последователно, в Тунис, Франция и Азербайджан, като специалист по физическа и лечебно-възстановителна подготовка с национални и клубни отбори. Постоянен участник и лектор е към Международната научна конференция, организирана от Българският футболен съюз.
Лектор е (теория и практика) в курсовете по кондиционна подготовка към Национална Спортна Академия „Васил Левски”. По покана е изнасял лекции в професионален спортен колеж „БИОФИТ”. Бил е лектор в Софийски Университет „Климент Охридски” и Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”.
Проф. Кирил Аладжов е автор на над 100 (сто) научни публикации, в специализирани научни издания у нас и в чужбина, 10 (десет) учебника и методични ръководства и 2 (две) монографии:
• „Единна програма по лека атлетика“ в съавторство (1986 г.) – изчерпана;
• „Атлетизмът във футбола“ (1986 г., преиздадена през 2001 г.);
• „Физическата подготовка на спортиста“ (1992 г.) – изчерпана;
• „Стречинг“ (1995 г., преиздадена през 2001 г.);
• „Игрите на нашето детство“ (1999 г.), преиздадена през 2015 г.;
• „101 реакции“ (2001 г.);
• „Лечебно-възстановителна тренировка“ (2006 г.) – изчерпана;
• „Многофункционалната същност на физическата
• подготовка в спорта“ (2007 г.) – изчерпана;
• „Физическата подготовка в спортните игри” (2011 г.);
• „Азбука на движенията в спорта” (2012 г.);
• „Пази си здравето на младини, за да си добре на старини” (2014 г.).

Успоредно с преподавателската си и научна дейност, проф. Кирил Аладжов от 1980 год. с успех работи и като треньор по физическа и лечебно-възстановителна подготовка с различни клубни и национални отбори у нас и в чужбина:
В България:
С професионалните футболни клубове на: ЦСКА мъже – 2 пъти, „Спартак” (Варна), „Септември” (София), ДЮШ по футбол на „Славия”, „Академик” (София), „Септември” (София), „Локомотив –101”, с Националният отбор по волейбол, мъже за Европейски, Световни и Олимпийски първенства, Национален отбор по волейбол – жени, Национален отбор по хандбал – жени.
В чужбина:
• Франция, с волейболният отбор (мъже) „Поатие”, гр Поатие, шампион на Франция;
• Тунис, с волейболният отбор (мъже) „Сфаксиен”, гр Сфакс носител на купата на Африка;
• Азербайджан, с националният отбор по свободна борба, по личната покана на з.м.с. Симеон Щерев, старши треньор на отбора.
Проф. Кирил Аладжов е член на Съюза на Учените в България (СУБ). Член на „Съюза на кинезитерапевтите“ в България и Дружеството по спортна медицина в България. Носител е на медал за „Особени заслуги“ към българския спорт от 1986 г., след спечелването на бронзов медал от Световното първенство по волейбол за мъже в Париж, Франция.