Ски тренировка. Подготовка за зимният сезон (Първа част)


За повечето хора зимните спортове са перфектното занимание за отдих, но за някои това си е начин на живот.

 

Каква е ползата от ски спорта?

Карането на ски  тонизира цялото тяло, като същевременно осигурява отлична сърдечносъдова тренировка; укрепва сърдечния мускул и подобрява доставката на кислород към мускулите. Ските осигуряват натоварващи занимания, които заздравяват костите.

Ски алпийските дисциплини са физически трудни спортове, които могат да доведат до сериозни травми. Карането на ски е рисков спорт,  който изисква изключителен баланс, координация, бързина и пространствена ориентация. За да развиете тези физически качества трябва да направите  качествена подготовка в залата. В материал сме разработили комплекс от специални упражнения, които ще ви помогнат да се усъвършенствате, а и същевременно да се предпазите от травми.

 

Встъпителна част

1. Скачане на въже като редуваме ляв и десен  крак –  упражнението цели да подготви сърдечно-съдовата и дихателна система за по нататъшното натоварване. Да пренасочим кръвният поток към мускулатурата, тъй като при скачането на въже натоварваме всички мускули на долните крайници, като и повечето мускули на ръцете и торса. Стремете се да завъртате въжето от китките,а не от рамената.

Ski-1

Видео линк: Към упражнението

 

2. Бягане на място с високо вдигнато коляно 30 сек.

Стремете се горната част на трупа да не е нито много назад, нито много напред. Вдигайте коляното над нивото на таза, погледът напред. Не отскачайте от цяло стъпало.

Ski-2       Ski-3Ski-4

 

 

 

 

Видео линк: Към упражнението

 

3. И.п. Стандартна ски стойка – Подскоци в ляво и дясно със завъртане на долната част на трупът.

Стремете се да задържате стандартната ски позиция при завъртането в двете посоки.Дръжте гърбът изправен, ръцете напред.Страхотно упражнение натоварващо долните крайници, както и мускулите около торсът.

Ski-5  Ski-6Ski-7

 

 

 

 

Видео линк: Към упражнението

 

4. И.п.  стандартна ски стойка – Подскоци от място с два крака в ляво и дясно, като скоковете са напред.

Правят се 10 подскока напред и веднага без пауза 10 подскока назад. Стремете се през цялото време  гърбът ви да е изправен, погледът напред, отскачайте и приземявайте на два крака.Това е страхотно упражнение с което ще подобрите стабилността си на пистата.

Ski-9Ski-8

 

 

 

 

 

Видео линк: Към упражнението

 

5. И.п. стоеж – Подскоци в ляво и в дясно като подскоците са от ляв на десен крак и обратно.

Стремете се погледът да ви е напред, флексията в коляното да е под 90. Старайте се да докосвате пръстите на кракът си. С това упражнение ще подобрите взривната сила  в долните си крайници, а същото  и балансът.

Ski-10  Ski-11

 

 

 

 

Видео линк: Към упражнението