top of page

"Home office" синдромВ последната година всички малко или много усетихме какво значи „да си работиш от вкъщи“. Мечтата да си седиш в леглото, по пижамa и на няколко крачки от хладилника, с лаптопа на коленете, и всичко това да се брои за „ходене на работа“, се сбъдна. И както често става в живота, тогава разбрахме, че това не е никак хубаво в дългосрочен план.


Специалистите на човешки ресурси са хората, които имат опита и познанията да анализират доколко работенето от вкъщи е ефективно, в сравнение с прекарването на 8 часа в офиса. Ние като лекари обаче се сблъскваме с характерен комплекс от оплаквания на хора, които са започнали да работят в режим „home office“. Болки в гърба, кръста, шията, главоболие, повишаване на кръвното, наддаване на килограми, отоци по краката, изтръпване на ръцете, повишена раздразнителност, безсъние, тревожност, запек – състояния, които са започнали да се появяват няколко седмици след започване на работенето от вкъщи, без по-рано да са се проявявали, са тревожните знаци, които тялото дава, за да ни каже, че нещо не е наред. Липсата на активно движение ли е проблемът, страхът, който ни се насажда постоянно, или просто сме устроени така – вечно да се оплакваме и хиперболизираме ситуацията, в която сме поставени? Някои пациенти казват, че сега им остава време да „усетят“ какво се случва с тялото им.


Каквато и да е причината, ето няколко момента, върху които си струва да се замислим:


1. Промяна в стереотипа


Тялото приема за стрес всяка промяна в обичайното ежедневие. Ето защо е много важно изграждането на режим, който да спазваме всеки ден. Преминаването от работа в обичайна среда към хоум офис е сериозна промяна в стереотипа и може да причини стрес. Препоръката ни е да спазвате обичайните си часове за ставане от сън, работа и почивка. Голям процент от хората остават пред мониторите и след полунощ, спят до късно, и така генерално объркват денонощния ритъм на работа на тялото.

2. Липса на работен кът

Не всеки има в дома си организиран работен кът с необходимите работна маса, стол и осветление. Домашните ни мебели в повечето случаи са пригодени за почивка и имат лоша ергономия. В дома се предпочита приглушено осветление, което да ни помогне да се отпуснем и релаксираме. За да сме пълноценни в работата, се изисква максимална концентрация и много светлина. Напрягането на очите заради оскъдна светлина е гаранция за няколко неприятни неща:


1. Проблем със зрителната острота ( развиване на късогледство или задълбочаване на вече съществуваща миопия и/или астигматизъм; синдром на сухото око);


2. Болка и схващане на мускулите на шията и раменете;


3. Главоболие;


4. Безсъние.


Същите оплаквания можем да имаме и работейки в офис, разбира се. Все пак обаче работните помещения и зони обичайно отговарят на определени изисквания, и оплакванията възникват при продължително работене над 8 часа дневно.


За човешкия организъм седящата поза не е физиологична. Ето защо от няколко години на пазара активно се предлагат работни маси с регулируема височина – честата смяна на поза (седнал/изправен) намалява натоварването в лумбалния дял на гръбначния стълб и се препоръчва на пациентите с дискова болест (протрузии, хернии). У дома може да сменяте масите и работните повърхности, за да работите по няколко часа в седяща и в права позиция. Винаги следете раменете да са еднакво изправени, а гръбнакът – изпънат. Ако столът ви е нисък, или някъде се получава по-голям луфт – използвайте възглавници, или сгънато на руло одеяло. Подръчните средства винаги помагат, защото може да ги адаптирате според ситуацията.3. По-трудно концентриране в работата

Човекът зависи изключително много от средата. В офиса концентрацията в работния процес е в пъти по-лесна. Голям процент от хората казват, че при хоум офиса им е по-трудно да се концентрират и работят значително по-бавно. Работодателите също се възползват от ситуацията и често освобождават част от персонала и разпределят допълнителните задачи на останалите от екипа. В крайна сметка, работният ден става по-дълъг. За да избегнете поне частта, която касае Вашите ангажименти за деня, започвайте работа със съставянето на списък със задачите, като се старайте да изброите поне 8 пункта. През деня следете докъде сте отметнали ангажиментите. Така ще останете фокусирани и няма да се налага да стоите на компютъра по-дълго време. В списъка също така си напишете да правите 5 минутни почивки на всеки час. Това е времето, в което може да направите няколко дълбоки вдишвания, да се изправите, да се разходите из апартамента, да изпиете чаша вода, да затворите очи, ако има нужда да си сложите изкуствени сълзи, и да направите бърза гимнастика. Практически същото препоръчвам и на всички, които работят на бюро.4. Проблемът със самодисциплината


Пациентите често споделят, че когато са си вкъщи, им е много по-трудно да се контролират по отношение на храненето – все пак, са на няколко крачки от кухнята. В резултат изграждат лошия навик да похапват почти през цялото време. Липсата на пряк контакт с колегите и с началниците пък допринася за забавянето в изпълнението на служебните ангажименти. Тук съветът е като в горния пункт – следвайте списъка с дневните задачи, за да останете фокусирани в работния процес. На работната Ви маса може да държите само чаша/бутилка с вода или кафе. За похапването използвайте обедната почивка.5. Голямата промяна в обичайните двигателни активности

Липсват ходенето до работа, което е било свързано с ходене пеша, изминаване на определен брой крачки /километри на ден. Много често си избираме фитнес и/или занимания по йога (пилатес, тенис, плуване и т.н.), които да са по маршрута ни от офиса до дома. Когато не се ходи на работа, отпада и ходенето на тренировка. Решението на тази ситуация е да промените навика и да тренирате също у дома, като запазите същите дни и продължителност на тренировките, дори и да не може да тренирате същия спорт (ако сте ходили в залата всеки вторник и четвъртък за 2 часа, от 18 до 20ч., на йога, правете йога у дома в същото време; ако сте почитатели на отборните занимания е по-трудно, но опитайте да намерите подходящия за Вас заместител). Идеята е да съхраним навика, доколкото това е възможно. Ако сте свикнали да ходите пеша, може да изберете маршрут, който изминавате за същото време (например, 30 минути ви е отнемало да отидете до офиса – изберете точка на 15 минути от дома ви, така ще имате същата физическа активност).


Home office-ът за много хора е начинът, по който работят от години. Което показва, че бихме могли и така да работим. Разбира се, липсата на обичайните ни социални контакти, колеги, които да се грижат за компютъра ни и съхранението на информация, затрупването със задачи, защото „и без това си стоиш вкъщи“, повлиява много не само физическото, но и емоционалното ни състояние.


 

Ако усещате, че сте станали значително по-раздразнителни от обикновено, имате проблеми със съня, телесното ви тегло се е покачило значително (с повече от 5% за месец), имате болки в гърба, кръста или шията, които ви пречат в ежедневието, усещате мускулите си твърде отпуснати – потърсете лекарска помощ!

 

Не забравяйте, че грижата за здравето е на първо място наша собствена отговорност.


Проветрявайте често помещенията, в които стоите, дори и когато времето е лошо, правете дихателни упражнения и се раздвижвайте често, поне за няколко минути на всеки час работа. Ако имате доказано ставно заболяване, се консултирайте с Вашия лекар как и колко да бъдете активни.


 

Д-р Айча Заралиева

Физикална и рехабилитационна медицина


364 views0 comments

Comments


bottom of page