Болест на претоварените сухожилия или тендиноза - същност, симптоми, лечение


Много често при трениране с неподходящи тежести, неправилни упражнения във фитнеса или при започване на енергични спортни активности след продължителен период с по-слаба активност, е възможно да се получи болест на претоварваните сухожилия или тендиноза.


Какво представлява тендиноза на задна група бедрени мускули?

Тендиноза на ишиокруралната мускулатура се среща най-често при бягащ тип спортове, при които задната група бедрени мускули е силно натоварвана. Изразява се с промени в структурата на сухожилията, като в по-напреднали стадии може да се изявят като частични руптури, а от там се нарушава и функцията им. Често води до остра болка, която намалява с покой. Пълното възстановяване обикновено включва физикална терапия и упражнения и отнема няколко седмици.


Симптоми

Най-честият симптом е болката - в горната трета на задното бедро, в областта на залавното място на сухожилията. Болковият синдром се засилва при физическо натоварване и отшумява при покой. Може да се появи слабост на мускулатурата и парене по хода на мускулните влакна. Често може да бъде объркана с мускулно разтежение или с неврогенна болка.


Лечение

Задължително е първо да се консултирате с лекар за поставяне на точна диагноза.

Първата цел на лечението е да се предотврати влошаването на възпалението. Важно е мускулите да почиват и да се избягва активността, която е причинила нараняването.


Методите на лечение обикновено включват: