top of page

Гръбначни изкривявания при деца


Правилната стойка на подрастващия малчуган не означава непременно “прав гръб”. Нормалната и здрава костна структура трябва да има т.нар “физиологични криви ” или S образна извивка. Две от тях детето има още при раждането си, другите две се формират едва след прохождането.


Това е причината придобито гръбначно изкривяване като “сколиоза”, “кифоза” и др. да се открива след 4- 5 годишна възраст, когато детето вече е проходило напълно самостоятелно и мускулатурата на гръбнака започва да укрепва.


Едно гръбначно изкривяване може да е вродено - детето се ражда с изкривяване и бива диагностицирано на момента или вторично - във всички останали случаи, когато изкривяването е придобито след раждането .


Всяко придобито изкривяване винаги започва от нарушаване в мускулното равновесие: мускулатурата се развива или натоварва несиметрично, в резултат на това се променя правилната костна структура или на кратко се получава функционална сколиоза.


Функционална сколиоза е налице когато гръбначният стълб и костната система не са нарушени (засегнати), но се открива неправилна стойка като резултат на мускулен дисбаланс. Навреме открита функционалната сколиоза, последвана от изправителна гимнастика, предотвратява гръбначното изкривяване.


Не редки са случаите, при които нарушаване в правилната стойка на детето настъпват не от слабост на мускулатурата, а от спадане на сводът на стъпалото.


Ако имате съмнение, че детето Ви може да има нарушение в стойката или деформация на сводовете, свържете се с нашите специалисти на тел. 02/850 40 46 или 0895 79 64 54 за обстоен преглед на стойка и ходила.1,945 views0 comments

Comentarios


bottom of page