top of page

ПИРИФОРМИС СИНДРОМ - същност, симптоми и лечение

Updated: Jul 29, 2022


Пириформис синдром е състояние, при което крушовидният мускул ( Musculus Piriformis ) разположен в областта на седалището, изпада в спазъм и причинява болка в областта на кръста, хълбока и седалището. Този мускул може също дразни седалищния нерв и да причини болка, скованост и изтръпване по задната повърхност на крака и в подножието (подобно на ишиалгична болка).


Анатомия

Крушовидният мускул се намира дълбоко под седалищния мускул (глутеален мускул).


Няма лесен диагностичен тест за този синдром. Състоянието се диагностицира предимно въз основа симптомите на пациента и на функционален преглед. След като се изключат други възможни причини (дискова херния, остеохондроза, спондилолистеза, злокачествени тумори и др.) се пристъпва към съответното лечение.


Симптоми

Най-често пациентите описват остра болезненост в седалищния мускул и по хода на ишиасния нерв.


Типичните симптоми:

  • Тъпа болка в хълбока;

  • Болка надолу по задната част на бедрото, прасеца и крака (ишиас);

  • Болка при ходене по стълби или наклон;

  • Повишена болка след продължително заседяване;

  • Намалена подвижност в тазобедрена става;

Симптомите се засилват най-често след продължително заседяване, ходене или тичане, а се облекчават след като се легнe по гръб.


Лечение

Лечението е изцяло консервативно, като водеща роля има кинезитерапията. Включват се средства, които целят намаляване хипертонуса на мускула, както и корекция на неговата дължина. В по-обострени случаи, тя се съчетава с медикаментозно лечение и електротерапия.


За да разберете как можем да Ви помогнем да намерите лечението, което е най-подходящо за Вашето състояние, свържете се с нас днес, като се обадите на телефон 0895796454 или ни пишете на office@sportmed.bg.

96 views0 comments

Comments


bottom of page