top of page

Ски тренировка - подготовка за началото на зимния сезон

За повечето хора зимните спортове са перфектното занимание за отдих, но за някои това е начин на живот.


Каква е ползата от ски спорта?

Карането на ски тонизира цялото тяло, като същевременно осигурява отлична сърдечносъдова тренировка, укрепва сърдечния мускул и подобрява доставката на кислород към мускулите. Ските осигуряват натоварващи занимания, които заздравяват костите.


Ски алпийските дисциплини са физически трудни спортове, които могат да доведат до сериозни травми. Карането на ски е рисков спорт, който изисква изключителен баланс, координация, бързина и пространствена ориентация. За да развиете тези физически качества, трябва да направите качествена подготовка в залата. В този материал сме разработили комплекс от специални упражнения, които ще ви помогнат да се усъвършенствате, а и същевременно да се предпазите от травми.


Упражненията, които сме избрали, се изпълняват на TRX (тренировки с точка на окачване). Характерно при този вид трениране е, че изолацията на отделна мускулна група без поддържащи мускули е доста сложна. Това се дължи на факта, че тялото на трениращия се използва като система от лостове, противодействащи на гравитационните сили. По този начин за стабилизация биват ангажирани множество мускулни влакна по цялото тяло, като основни стабилизатори в повечето движения остават коремно-поясния корсет и раменния пояс.

Упражнение 1

Напад назад

Дръжте гръбнака изправен в неутрална позиция, погледът напред, гърдите високо, коремът прибран. Спуснете бавно закачения крак, след това върнете обратно. След това сменете краката и повторете. Страхотно упражнение, натоварващо долните крайници, както и мускулите около торса. Направете 3 серии по 15 повторения.

Упражнение 2

Дръжте гръбнака изправен, стегнете корема. Свийте коляното на опорния крак и завъртете торса към топката. Вземете я и я поставете от другата ви страна. След това повторете всичко обратно. Целта е през цялото време да поддържате баланса си. Страхотно упражнение, което ще подобри координацията ви на пистата. Направете 4 серии по 15 повторения.­­­­


Упражнение 3

Застанете в позиция за лицева опора. Стегнете корема. Свийте едновременно долната и горната част на трупа. Задръжте 2 сек. и върнете в изходна позиция. Направете 4 серии по 12-15 повторения.


Упражнение 4

Хванете колана с едната ръка, свита в лакътя. Едновременно завъртете торса, сгънете колената, а с другата ръка докоснете пода. Веднага след това се изправете като се наберете на другата ръка. Изпълнявайте бавно и контролирано упражнението. Сменете ръцете след това. Направете 4 серии по 15 повторения.


Упражнение 5

Легнете по гръб с изпънат крак, а другия закачете на колана. Повдигнете контролирано таза си и задръжте 2 сек. След това бавно спуснете без да докосвате пода. Направете 4 серии по 15 повторения.


Упражнение 6

Хванете коланите с двете ръце и изнесете тялото си назад. Сгънете десния крак, а другия изнесете също вдясно. Задръжте 2 сек. и се върнете в изходна позиция. Повторете в другата посока. Направете 3 серии по 12 повторения на крак.


Упражнение 7

Застанете в позиция за лицева опора. Максимално бързо за 30 секунди сгъване и разгъване с колена към гърдите. Дръжте гърба изправен през цялото време.


482 views0 comments

Comments


bottom of page