top of page

Болест на претоварените сухожилия или тендиноза - същност, симптоми, лечение

Updated: Jul 29, 2022


Много често при трениране с неподходящи тежести, неправилни упражнения във фитнеса или при започване на енергични спортни активности след продължителен период с по-слаба активност, е възможно да се получи болест на претоварваните сухожилия или тендиноза.


Какво представлява тендиноза на задна група бедрени мускули?

Тендиноза на ишиокруралната мускулатура се среща най-често при бягащ тип спортове, при които задната група бедрени мускули е силно натоварвана. Изразява се с промени в структурата на сухожилията, като в по-напреднали стадии може да се изявят като частични руптури, а от там се нарушава и функцията им. Често води до остра болка, която намалява с покой. Пълното възстановяване обикновено включва физикална терапия и упражнения и отнема няколко седмици.


Симптоми

Най-честият симптом е болката - в горната трета на задното бедро, в областта на залавното място на сухожилията. Болковият синдром се засилва при физическо натоварване и отшумява при покой. Може да се появи слабост на мускулатурата и парене по хода на мускулните влакна. Често може да бъде объркана с мускулно разтежение или с неврогенна болка.


Лечение

Задължително е първо да се консултирате с лекар за поставяне на точна диагноза.

Първата цел на лечението е да се предотврати влошаването на възпалението. Важно е мускулите да почиват и да се избягва активността, която е причинила нараняването.


Методите на лечение обикновено включват:

  • RICE - метод / Rest, Ice, Compression, and Elevation/: почивка, лед, компресия и повдигане.

  • Нестероидни противовъзпалителни средства: Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на болката.

  • Разтягане и масаж: Могат да се правят леки упражнения за разтягане, за да се насърчи притока на кръв към сухожилието. Масажът на засегнатото място може да облекчи болката и мускулното напрежение.

  • Физио и кинезитерапията ще помогнат на хората да си възвърнат силата и подвижността. От физиотерапията най-подходящи са високо-интензивния лазер и ударно-вълновата терапия. Кинезитерапията се изразява най-вече с натоварвания на дадената мускулна група в ексцентричен режим и стречинга.


Време за възстановяване

Обикновено на пациентите ни са необходими няколко дни, за да започнат да изпитват облекчение и между четири и шест седмици, за да могат да се завърнат към нормалната си спортна дейност. Когато увредените тъкани се използват твърде рано, те често не се възстановяват напълно. Отслабените сухожилия са податливи на реконтузии. Колкото повече пъти е увредена една и съща тъкан, толкова по-големи са шансовете за хронифициране на заболяването.



За да разберете как можем да Ви помогнем да намерите лечението, което е най-подходящо за Вашето състояние, свържете се с нас днес, като се обадите на телефон 0895796454 или ни пишете на office@sportmed.bg.

14,100 views0 comments
bottom of page