top of page

Болки в гърба - причините /част 2/

Updated: Jul 29, 2022


„Общуването с джуджета деформира гръбнака.” Станислав Лец Може би основната причина за това човекът да страда толкова често от болки в гърба и кръста се крие преди около 7 мил.години. Тогава пра-пра роднините на съвременния хомо сапиенс – хоминидите, решили да пробват как се ходи полу-изправен. Доказателства за това са открити и описани от учени от университета в Аризона, които на базата на запазена отливка от стъпката на тези създания заключават, че центъра на тежеста на телата им се разпределя почти като на съвременния човек и че ходейки те много приличали на нас. Или казано простичко – човешкият род си плаща, че е избрал да ходи на двата си задни крака.

️ Разбира се, гръбанакът като сложен орган от нашето тяло е еволюирал, за да може да поема тежестта на тялото и да противостои на земната гравитация. Но често, поради различни остро или хронично настъпили състояния тази функция и баланс се нарушават. Най-честите остро настъпили състояния, протичащи с болки в гърба и кръста могат да се отнесат към травми /директни и индиректни/, падания, катастрофи с автомобили /особено в шийния отдел/, някои остро настъпили заболявания, обхващащи вътрекоремни органи и др. Но като цяло тази група остри състояния не е толкова често срещана.

Много по-често болката в гърба се дължи на бавно и неусетно развиващи се дегенеративни процеси, свързани с увреждане на някои от основните структурни единици на гръбначния ни стълб - междупрешленните дискове и стави /наричаме ги фасетни стави/, ставните връзки, мускулите на гърба и коремната стена, една специфична структура, каквато е т.нар.торако-лумбална фасция и др.

Личното ми мнение е, че в последните години увеличаването на случаите на хора с оплаквания от болки в гърба се дължи на пандемията, наречена обездвижване /хиподинамия/ и вървящото ръка за ръка с него затлъстяване. Съвременният човек става все по-неподвижен, прекарващ огромна част от времето си в седнала поза, без да натоварва основните си динамично стабилизиращи структури – мускулите си. Това води до постепенното им отслабване /наречено мускулна хипотрофия/, последвано от отпускане най-вече на коремно-гръбния корсет и заформянето на т.нар. „издут гръбнак” – т.е. нормалните физиологични извивки на гръбначния стълб изчезват, а от там и амортизиращата им функция. Цялата тежест на тялото се поема от прешлените и фасетните стави. Това води до постепенното им увреждане, сплескване, загуба на водно съдържание и еластичност и постепенното им втвърдяване. От тук следват нарушения със стойката, често нелекувани навреме, особено в детска и юношеска възраст.

Отделна, заслужаваща особено внимание група причини за болки в гърба са нарушенията на ходилните сводове и измененията в начина на стъпване и походката. Но на тях ще обърнем внимание в отделна тема.

Логичният извод от всичко казано до тук е, че едно от основните действия, водещо до значимо подобрение на това състояние на гърба, е свързано със системното засилване на мускулатурата и подобряване на гръбначната подвижност. Неслучайно една огромна част от терапевтичните подходи при тези пациенти е насочен именно към използването на специфични упражнения.


За да разберете как можем да Ви помогнем да намерите лечението, което е най-подходящо за Вашето състояние, свържете се с нас днес, като се обадите на телефон 0895796454 или ни пишете на office@sportmed.bg.

 

Автор: Д-р Мартин Иванов

МЦ "СпортМед", София

230 views0 comments
bottom of page