top of page

Болки в гърба - част 1

Едва ли има човек, който да не е изпитвал поне веднъж срязващото усещане за силна, сковаваща болка в гърба или кръста. Понякога дори елементарно в ежедневието ни движение като обуване на обувка или навеждане над мивката, изплаквайки сутрин зъбите си, може да ни остави като приковани в странна поза. Едва тогава разбираме, че гръбнакът ни има свое разбиране за нашето здраве и уви, ние сме забравили за неговото съществуване. Това, което ни се е случило, е втората/след простудните заболявания/причина да отсъстваме от работа и да търсим медицинска помощ. Здравната статистика е жестока – над 80% от хората на Земята ще преживеят подобен епизод поне веднъж в живота си. И ако за някои това ще остане само като неприятен спомен, то за мнозина ще е началото на проблем, с който ще трабва да живеят до края на дните си.

В ежедневната си практика се срещам с този проблем изключително често. Уви, самият аз станах част от онези 80% в статистиката преди около пет години. И с всяка измината година броят на хората с такива оплаквания сякаш нараства.

Ето защо, с моите колеги от екипа в МЦ”СпортМед” София, решихме да подготвим една поредица от статии, в които да представим в детайли, на разбираем за всички език, основните факти и съвременни терапевтични възможности, които един пациент с оплаквания от болки в гърба и кръста трябва да познава.

С колегите ми вярваме, че задължително условие за успешното лечение на всеки пациент и негово основно право, е той да бъде добре информиран и да получи детайлни познания за страданието си. Защото само тогава той става активно участваща страна в процеса и гаранциите за краен успех в лечението му нарастват значимо.

Ако имате въпроси и коментари или имате нужда от лична консултация, моля пишете или се свържете с нас на посочените в секция контакти телефони и електронна поща. Ще се радваме, ако можем да бъдем полезни!


 

Автор: Д-р Мартин Иванов

МЦ ”СпортМед” София


152 views0 comments
bottom of page