top of page

Кои са причините за развитие на остеоартрит?

Updated: Jul 29, 2022


Oстеоартритът се причинява от износване на хрущяла, който служи като защитен амортисьор между ставите и намалява триенето между костните краища в ставата. Хрущялът е важен за намаляване до минимум въздействието на ежедневните дейности върху ставите, но интензивното натоварване може да доведе до преждевременното му износване.


Няма една определена причина за развитие на остероартрит. При всеки човек, тя може да е различна. Ето няколко от най-честите сред тях:


Възраст

Най-често срещаната причина за остеоартрит е стареенето, тъй като употребата на ставата в продължение на много години е вероятно да доведе до разрушаване на хрущяла. Остеоартритът се развива най-често при хора над 50-годишна възраст.


Семейна история

Генетиката може да играе роля в костните аномалии,в това число и в развитието на ставно увреждане.Наблюдават се фамилии, в които е повишена честотата на това заболяване.


Затлъстяване или наднормено тегло

Може би една от най-често срещаните причини. Ставите върху които се разпределя теглото на човек /т.нар. носещи стави – тазобедрени, коленни и глезенни/, се износват най-бързо. Тъй като увеличаването на теглото е постепенен процес, появата на остеоартрит може да отнеме години, преди да се появят признаците на появата му. Не случайно борбата с наднорменото тегло е основна част от лечението на това страдание.


Контузии или прекалената употреба на ставата

Заниманията или спортовете, които изискват повтарящо се движение в продължение на дълъг период от време, увеличават риска от развитие на остеоартрит, дължащ се на повишен стрес върху специфичните стави. Стари контузии, предходни операции на дадена става и др. могат да увеличат риска от появата на остеоартрит. Тук трябва да отбележим и различните професии, които изискват системно стоене прав, в клекнало положение или изискват постоянно носене на тежки предмети.


Разбира се наличието на някой от изброените причини не означава задължително развитие на болестта при конкретен индивид. Но при комбинация от повече от един фактор рязко нараства вероятността от развитие на остеоартрит.


За да разберете как можем да Ви помогнем да намерите лечението, което е най-подходящо за Вашето състояние, свържете се с нас днес, като се обадите на телефон 0895796454 или ни пишете на office@sportmed.bg.

165 views0 comments
bottom of page